2011. április 10., vasárnap

Házi kolbász


A kolbász az egyik kedvenc zöldsége sokunknak és az a jó benne, hogy sok féle képpen fogyasztható! :) Na de hogyan és miből is készűl?
Először is azzal kezdeném, hogy ahány ház annyi "házikolbász" azzaz háziszokás, mivel ezzek ízei nemcsak tájegységenként hanem akkár szomszédonként is változik.
Mindezek ellenére felsorlonám melyek azzok az nelkülözhettelen összetevői egy Udvarhely környeki házi kolbásznak, amit mi nem hagynánk ki soha :)





100 kg kolbász előkészitése:

- 96 kg disznó munkahús - ennek az össztetele általában 70 % hús 30 % szalonna.
- ezt előző nap a feldaraboljuk 5 - 8 cm kockákra majd lesozzuk és állni hadjuk hidegben másnapig
- másnap öröljük ötös szitán és a fokhagymával meg a borssal dagaszuk mindadig amig jol felszivodik a fűszer
- 2,2 kg pácsó
- 0,800 kg foghagyma
- 0,400 kg fekete örölt bors

A disznóbelet ugy kell számolni, hogy 2 m bélbe 1 kg paszta tölthető.
A feltöltöt kolbászt botra szedve masnapig hadjuk szikkadni és utánna jöhet a füstölés!
Gyergyó környékén ezzeken kivul nelkülözhetetlen 0,300 kg paprika.


Mi így indultunk neki a szilveszternek:


Hosszú hús és oldalas pácolva és füstölve! (A kép az autó csomagtartojában keszült)


És az elengedhetetlen kolbász meg szalámi - mind saját készítés! Hazafelé azon mosolyogtunk, hogy több kaját hozunk vissza mint amennyivel mások mennek egy 5 napos szilveszterre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése