2011. május 27., péntek

Mátyás korabeli mézes kolbász

Egy kis sztorival kezdeném amit Hajduk Zoli barátunk mesélt. Annak idején a kolbász még nem volt ismert a magyarságban. Így történt egyszer, hogy Mátyás király az egyik Németországban tett látogatása alkalmával megkóstolta a kecske bélbe töltött hús darabkákat (amit egy fa darabbal tettek). Hazament és azt parancsolta, hogy neki is készítsenek hasonlót. Az akkori konyhát nem lehet egy különleges ízvilággal jellemezni: az egyetlen fűszer a só volt, de abból is keveset használtak, mert a nagy mennyiség sok vizet követelt. Az alkoholt meg azért vedelték, hogy segítsen az emésztésben!

Az első kolbász úgy készült, hogy az udvari szakács bele rakott mindent amit talált a konyhában, és hát hányódott ott méz is valamelyik sarokban! Persze öntet az akkoriban még nem volt!

Na de a milyenk hogyan is sikerült?
A három titán: Zoli, Dezső és Zsombi. És indult is a meló!
Recept a mi mennyiségeinkkel: 15kg disznó hús, 0,255kg sima só, 4,5 deci méz (akác az igazi, de mi vegyes mézet használtunk), 3dl száraz vörös bor, 0,068 kg fokhagyma, 0,045 kg bazsalikom és 0,015 kg zsálya.

A hús 5-s rostán leőröltettük (Dezső megoldotta bent a cégnél, hogy könnyítse munkánkat) és indult a gyúrás. Először a sót adtuk hozzá (fenti kép), utána pedig a bort (lenti kép)
 Zsombi barátunk nagyijának szavai jutnak eszembe: "de fiam azt a drága mézet és azt a drága kolbászt így elrontani" - hát jött hozzá a méz (lenti kép)  és utána a fokhagyma. Jó ötlet a mézet és a fokhagymát összevegyíteni előtte - mi is ezt tettük egy kevés mézbe törtük fel a szárított fokhagymát.
Most már csak a zsálya és a bazsalikom maradt el (lenti kép)...
És neki lehetett állni a feltöltésnek!
Réka nagy szakértelemmel művelte a kolbász töltését, Zoli meg a pározást intézte!
És jöhetett a sütés!
Egy kizsírozott tepsiben kell sütni, úgy, hogy a kolbász negyedéig fel kell tölteni vízzel. Ez útán le kell takarni alu fóliával és kb 45 percig kell sütni. Közben meg kell 1-2 szer forgatni a kolbászt!

Érdemes mézes- konyakos öntetet készíteni, jót dob a kolbász ízén, és ahogy Zoli mondaná: be kell csapjuk agyunkat és érzék szerveinket!

Az öntet készítéséhez vegyünk 1 dl mézet és kezdjuk el forró víz fölött olvasztani amíg folyékony nem lesz. Majd adjunk hozzá 3cl konyakot és egy kevés sót és fahéjat (egy kés hegynyit mindkettőből).
Már nagyon vártuk, hogy megkostoljuk portékánkat!
Már csak a tálalás volt hátra és a zaba!
Nekem nagyon bejött - szerintem nem szabad nagy mennyiséget készíteni belőle, de néha jó beszúrni a menübe! Nagyon finomnak sikeredett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése